четвъртък, 30 април 2015 г.

“Мляко” от ядки или зърна

Бадемово мляко, лешниково мляко, орехово мляко, оризово мляко, овесено мляко ... а и много други – вкусни и полезни, най-лесно е да си ги направим сами!



Днес е време за вкусна и особенно полезна рецепта.

“Млеката” които ви предлагам днес, вероятно вече сте срещали по магазините, но ако решите, можете да си приготвите и сами. Това става по изключително лесен начин.

Принципа е следния:
За “млеката” от ядки – лешник, бадем, орех, или други подобни които си изберете - е нужно една нощ престой във вода.

Рецептата е една и съща:

·      Около 80-100 гр. ядки (сурови и неосолени естествено)
·      вода за накисване (1 купа)
·      1л.вода за приготвяне

Ядките се накисват една цяла нощ. Това започва процеса на покълване, кара ядките да набъбнат и усилва хранителните им свойства.
На сутринта водата от накисването се изхвърля и ядките се изплакват. С част от останалата вода се изсипват в миксер и се смилат добре. След това се слагат на котлона да заврат за около 4 до 5 минути.
Оставете сместта да почине и изстине. След това или прецеждате или смилате повторно така че да получите гладка смес.
Аз използвам останалите парчета от ядките за добавка в овесена каша или ако реша да правя някакви десерти. Но “млякото” може да се консумира и с тях.

Понякога се получава по гъста течност в зависимост от вида ядки. Тогава просто разреждате с обикновена вода (няма нужда от повторно варене) до желаната гъстота.
Този вид напитки се съхраняват около 4-5 дена в хладилник.




За “млякото” от овесени ядки е още по лесно, там става и без варене. Ако решите да барите, не е нужно да се чака цяла нощ накисване.
Особенното е че след варене или престой се получава сравнително гъста и слузеста кашичка. Тук отново хватката е в разреждането и подобно на горните млека, или миксирате, или прецеждате. Съотношението обазе при разреждане е доста по голямо. С около 100гр. Овесени ядки може да получите между 1,5 и 2л. течност, ако не и повече – зависи как го предпочитате.

Оризовото мляко е с леко различни пропорции.
·      40гр. ориз
·      1,5 л. вода за приготвяне

Тоест, получавате още повече течност при по малко съотношение сух продукт – вода.
Отново се накисва, измива, прецежда. След това завирането във водата е вече на 10 мин. И накрая – блендер.

Докато млеката от ядки и овес са с изключителен вкус, оризовото мляко не е кой знае какво. Но затова пък то е отличен заместител при готвене или може да се ползва като напитка като добавите при варенето кокосови стърготини или стрък ванилия.


Защо тези млека са полезни?

На първо място те не съдържат нито лактоза нито казеин. Нямат животински произход, тоест – здравето ви би било само по-крепко от тях. Това значи, че и те са лесно храносмилаеми и не предизвикват киселини. Пълни са с витамини и минерали – истинско богатство от природата. Имат изключителен вкус (особенно от лешник или бадем – са леко сладки). Но имат ниско съдържание на захари. Калоричността им е по ниска – например 1 чаша бадемово мляко съдържа 60 ккал за сметка на кравето мляко  с 146 ккал. Не на последно място, ако си ги приготвим сами, тези млека излизат дори нискобюджетни.




Бадемовото мляко

Бодато е на селений, витамин Е, които са два мощни антиоксиданта – което значи че докато пиете, се подмладявате. Освен това съдържанието на минерали и витамини в бадемите помагат и за преборване на вредния холестерол и на сърдечните заболявания. Освен това бадемовото мляко съдържа магнезий (особенно полезен в борбата със стреса), фосфор (природен, а не вредните химични останки в зъбните пасти), калий, като всички тези съставки помагат за регулиране на кръвното налягане и правилнатациркулация на кръвта (което пък е фактор за качественото разпределение на храителните съставки в организма).
Друг бонус от пиенето на бадемово мляко е влиянието му върху мозъка и паметта. Особенно е полезно в предизпитна обстановка за стимулиране на процесите на запаметяване.



Лешниково мляко

Освен че и лешникът успешно намалява холестерола и е силен антиоксидант, той съдържа и други елементи полезни за организма.
Отново както и бадема откриваме съдържание на витамин Е, магнезий, но и на желязо, мед, манган, витамин В1, В6и В5, фосфор, цинк, фолати (В9). Това накратко са абсолютно всички витамини и минерали, ензими и коензими препоръчвани да се пият от бъдещи родилки, но в естествен вид! Обикновено акушер-гинеколозите карат бъдещите майки да купуват специални хапчета от аптеката които се пият понякога и цели 9 месеца!
Освен всичко друго тези елементи съдържащи се в лешника са и ензими които стимулират метаболизма и намаляват ефектите от свободните редикали (тоест окисляването на вътрешната флора). Те подпомагат предвижването на кислород в кръвта, спомага за оформянето на новите клетки, за хормоно-регулацията, за дейността на неврните клетки и пренасянето на съобщения в нервната система (тоест – дава живителност и бързи реакции). освен това те спомагат и за защитата на имунната система, зарастването на рани и наранявания и е изключително полезно и за деца в процес на растеж.
Ако искате да запазите пълния набор от витамини, не хвърляйте водата от накисването, а смелете с нея лешниците и добавете ако е нужно още без да варите.



Орехово мляко

В България от векове се хвалят лечебните свойства на орехите. Само по формата на ядката можем да се досетим за най-първите лековити качества – мозъка разбира се. Освен че стимулира паметта, мозъчната дейност, прехвърлянето на информация по нервните нишки и центрове, орехът със съдържанието си на аминокиселини, фитостероли и антиоксиданти, също като останалите ядки, се грижи за нашето сърце, кръвоносни съдове и система.
Орехът съдържа и мелатонин, хормонът на съня, биологичен регулатор на естествените цикъли на будност и сън, но също така и стимулатор на имунната система и на кръвното налягане.
Орехът съдържа и аргиинин – вид аминкиселина – спомагаща за разширяването на кръвоносните съдове при циркулацията на кръвта.
Освен това ореховите липиди (маслеността) и съдържанието на аминокиселини правят така че след консумация на орехи или орехово мляко, организмът усеща по-бърза заситеност.
Ореховото млако също съдържа манган, фосфор, магнезий, желязо, цинк, мед, витамин В6 и фолати (В9)...

 
прецеждане на овесено мляко

Овесено мляко

Съдържа калций (за разлика от кравето това наистина ви доставя калция където трябва), магнезий, желязо, витамини В и Е. Богато е на комплексни въглежидрати и фибри които държат заситеност – тоест това е чудесна напитка за закуска или педи спорт за поддържане на жизнеността и енергията.



Оризово мляко


То е енергиен източник с ниско съдържание на бързи захари, но богато на въглехидрати, без масленост. Много добър помощник при разстройства и стомашни проблеми. Лесно храносмилаемо. Съдържа силиций, който помага при фиксирането на калция и магнезия в организма.


Щастлив ден

Смелата овца


Няма коментари:

Публикуване на коментар